Olvastam a torontói híreket… Elgondolkodtató dolgok ezek.  G20, hmm, globalizációellenes demonsrtáció, ihaj….
Remélem, azt mindannyian belátjuk, hogy kirakatokat beverni, autókat - akár rendőrautókat - felgyújtani egyszerű bűncselekmény igaz? Jó, akkor most tegyük ezt a tényt a sublótra egy pár percre, majd elővesszük, ha odáig jutunk. Bár nem is biztos, hogy elővesszük, jó helyen van az ott.

Kezdjük inkább az alapoknál:
Mi is az a globalizáció? Szigorúan véve ez a szó a világszintű egységesítési folyamatokat takarja. Ennek köszönhető például hogy egy Németországban gyártott csavar passzol egy magyar  anyára. Ennek köszönhető például, hogy a  Swiftet itthon szerelhetik össze magyar munkások, hogy hazai beszállítók alkatrészeket gyárthatnak hozzá, tehát egy olyan piacra szállíthatunk terméket, amihez különben az égvilágon semmi közünk nem lehetne.
Ezt csak azért fontos leszögezni, mert nagyon sokan megfeledkeznek erről. Ahogy arról is, hogy amikor tüntetni indulnak… de még mindig nem értünk ehhez a témához.

Van ugyanis egy nagyon fontos gyermeke a globalizációnak. Ez pedig az Internet. Mivel a világon csak nagyon kevés ország képes a szinte teljes bejövő forgalom átszűrésére, a világ sosem jutott még annyi információhoz, mint mostanság. És most hagyjuk azt, hogy "dehát a világ komoly része éhezik, te meg internetről írkálsz itt…", mert saját szememmel láttam egy pakisztáni piacon a legújabb szoftvertermékek kalózmásolatait - még az XP megjelenésének idején -, márpedig az a környék azért messze nem tartozik bele még talán a G100-ba sem. Az információ mégis áramlik oda. És vissza is. Pontosan innen tudhatják meg a - többségében - nyugati szülők unatkozó gyermekei, hogy egyrészt mennyire rossz az elmaradott országokban élők életminősége - mert valóban borzalmas, ez most nem vita tárgya -, valamint, hogy merre lesz a világon a következő balhé, amit a kulturáltabb oldal konferenciának is nevezhet a "G" után az épp aktuális számokkal.

Ekkor aztán felkerekednek, szinte biztosan nem kerékpárokkal, vagy napelemes repülőkkel, esetleg vitorlásokkal átszelik a földet, csak hogy kifejezhessék nemtetszésüket. Még ezzel sem lenne semmi baj, dacára annak, hogy ezek a tömegek utazásukkal, és helyi fogyasztásukkal egy kisebb afrikai ország GDP-jét olvasztanák el, illetve adják oda többségében nyugati cégeknek. Repülőútért cserébe például, ami közismerten az egyik legnagyobb fosszilis üzemanyag pazarlás. De mondom, ez is hidegen hagyna, ha ennél a pontnál megállna a történet, mert ezek az emberek gyertyát gyújtva, énekelve tüntetnének a konferenciák színhelye előtt. A legtöbben ezt is teszik - bár sokkal többet érnének el, ha útiköltségüket egy általuk létrehozott alapítvány számlájára utalnák, az pedig ott segítene, ahol tényleg kell.
Az ilyen nagy csoportosulások azonban mindig vonzzák, vagy kitermelik a balhézókat. Ha pedig már páran balhézni kezdenek, akkor a tömeg elkezd tömegként viselkedni. A tömegnek ugyanis van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy nem járt statisztikára. Nem tanult meg átlagolni, így alakulhatott ki, hogy egy tömeg átlagintelligenciája egyenlő a legkevésbé intelligens tagjának IQ-jával, átlagos agresszivitása viszont a legagresszívebb tagénál is másfélszer magasabb.
Ez lehet a közvetlen oka annak, hogy az összes "G" találkozó előtt hetekkel minden helyi rendfenntartó szerv vezető beosztású tagjának remegni kezd a szeme. És annak is ez lehet az oka, hogy az ilyen összejöveteleken annyi kár keletkezik, amik helyrehozásához megint rengeteg erőforrást kell elpazarolni, és ugye tudjuk, hogy annak már megint kik isszák meg a levét igaz?

De kinek is segít a dolog? Szemmel láthatóan egy csomó ügyvédnek, akik a letartóztatott huligánokat védik majd. Az autógyáraknak, akiktől a város a felgyújtott rendőrautók után újat rendel majd. Valamint a médiumoknak, akik egy-egy ilyen balhé után jelentősen megemelkedett olvasótábornak tudósíthatnak, és még folytathatnám napestig, akkor sem fenyegetne a veszély, hogy esetleg belekerül a felsorolásba mondjuk egy kongói falu...

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr332121870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása