A parlament (ne tódítsunk: a kormánypártok) pánikszerű gyorsasággal megszavazta a paksi bővítést. Hagy mondjak erről pár szót, mint projektfinanszírozással 15 éve foglalkozó közgazdász:
Ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön, alsó hangon 25,5 Ft/kwh-ért kell adni a Paks2 által termelt áramot (saját számítás, bárkit érdekel, küldöm). Jelenleg Paks nagyjából a feléért állítja elő (12,28), mivel ott már csak működési költség van, amortizáció, kamatfizetés, tőketörlesztés nincs.
A modern, gázzal működő erőműveink 18 forint körül termelnek. Azért ilyen drágán, mert az oroszoktól a nyugati piaci ár másfélszeresén (50% felárral) vesszük a gázt (nem tehetünk mást, szerződés kötelez rá). De ezek az erőművek egyébként is vagy le vannak állítva, vagy alacsony kapacitáson mennek, mert az EU-ból jelenleg 14-16 forintos áron tudunk venni áramot, gyakorlatilag bármennyit. Az EU-ban folyamatosan esik az áram ára, túltermelésük van. Szóval ennyit arról, hogy azért kell megépíteni Paks2-t, mert attól lesz nálunk olcsó az energia.
Nem kizárt, hogy hosszú távon lehetne értelme atomerőműnek, de miért sietünk vele ennyire? Ha várnánk 10 évet, nagyon sok érdekes mostani fejleményről kiderülne, hogy mi lesz belőlük. Mire gondolok?

  1. negyedik generációs atomerőművek http://www.origo.hu/idojaras/20110117-negyedik-generacios-atomeromu-gyorsreaktor-vilagelso-kiserleti-atomeromu-epulhet-magyarorszagon.html
  2. tórium-erőmű: http://sg.hu/cikkek/81064/megmentheti-a-torium-az-atomenergiat
  3. fúziós reaktor: mondjuk ez a csak 2050-tól várható, de mi most arra készülünk, hogy kb. 2080-ig bebetonozzuk magunkat ezzel a paks 2vel a mostani technológiába: http://www.origo.hu/techbazis/20130828-2050-re-keszulhet-el-a-vilag-elso-fuzios-eromuve.html
  4. energiatárolás: ha megoldható lenne a hatékony, alacsony vesztességű és megfelelő energiasűrűségű tárolás, akkor lehetne nap és szél erőművekkel kiváltani az egyenletes termelésű alaperőműveket is. A tárolás területén forradalom van kibontakozóban: a) grafén kondenzátorok: http://szepjovot.blogspot.hu/2013/03/egy-uj-szuper-energiatarolasi-modszer.html
    b) egyéb tárolási formákról egy teljes diplomamunka: http://www.physics.ttk.pte.hu/pages/munkatarsak/nemetb/12-DiplMunk-2011-KanderDavid-Szeleromuvek.pdf
  5. napelem forradalom: az elmúlt 6-7 évben a napelemek hatásfoka közel évi 25%-kal nőtt. 2007-ben még 10% körül jártak, mostanra közelítik a 45%-ot http://index.hu/tech/2013/09/28/rekord_44_7_szazalek_hatasfoku_napelem/
    Ezzel párhuzamosan évi 10-15%-os árcsökkenés tapasztalható egységnyi energia előállításra képes napelem árában, az elmúlt hat évben feleződtek az árak.
  6. szélerőművek: Magyarországon nem éppen ideális a geográfia szélparkok létesítésére, de a szélerőművek 1 megawattra jutó gyártási és telepítési költsége is folyamatosan csökken, a hatásfokuk pedig hasonló ütemben növekszik. Előbb-utóbb beérheti az atomot. A ő kérdés itt az össz-EU rendszer integráció megvalósítása, hogy dán tengerparti fuvallatokból magyar közvilágítás legyen.
  7. palagáz, mélytengeri szénhidrogén kitermelés, stb. a hagyományos energiahordozók kitermelésében is vannak új fejlemények, korántsem egyértelmű, hogy drágulásnak nézünk elébe (pl. USA importőrből exportőr lett, világpiaci gázár csökkent kb. 25%-kal)

ezek is mind az atomerőmű megtérülését rontják

Lenne is ráadásul 10 évünk a döntéshozásra (Paks1 2032-37 között áll le, és 10-12 év egy új, hasonló nagyságú kapacitás kiépítéséhez szükséges idő, tehát 2022-2025 között elég lenne dönteni).
Így most a 2020-as évek végén még túltermelési problémánk is lesz, amikor az új blokkok már mennek, a régiek pedig még működnek.
A mostani döntéssel elszalasztjuk a lehetőséget, hogy valami újabb, környezetbarátabb és nem utolsó sorban hosszú távon lényegesen olcsóbb áramtermelési módot használjunk. Egyszerűen túl hosszú a beruházás megtérülése (ha egyáltalán van neki),és annyi idő alatt garantált, hogy újabb, jobb és olcsóbb megoldások kerülnek kifejlesztésre.
Most atomerőművet építeni 60 évre kb. olyan, mint 1980-ban méregdrága számítógépet venni 15 éves hitelre.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr536816651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása