Kocsis Máté drogtesztes ötlete rendpárti szempontból majdhogynem kitűnő. Hiszen ki ne értene egyet azzal, hogy az ország döntéshozói, véleményformálói és azok gyermekei – a jövő reménysége – tiszta fejjel végezzék munkájukat.

Persze nem biztos, hogy ez a legfontosabb probléma az említett társadalmi csoportokkal kapcsolatban (pl. politikusok esetében a korrupció, újságírók esetében az objektivitás hiánya, gyermekek esetében az éhezés és az elégtelen mobilitási esélyek talán nagyobb gondot jelentenek), de legyünk nagyvonalúak és lépjünk túl ezen. Oldjuk meg először azt, amit saját eszközeinkkel meg tudunk oldani.

A kérdés leginkább az, miért vegyük ennyire indokolatlanul szűkre a vizsgálandó állampolgárok körét, mint az Kocsis Máté teszi.

Egyetértve a drog hatása alatt álló véleményformálók káros hatásával – kiemelten szem előtt tartva a gyermekek érdekét – elkerülhetetlen, hogy a fiatalokra legnagyobb hatást gyakorló két csoport, a szülök és a tanárok is rendszeres szűrésen vegyenek részt. A jövő generációra nézve beláthatatlan következményei lehetnek – még ha magukat a fiatalokat meg is tudjuk óvni a drogtól – ha világnézetüket drog hatása alatt álló felnőttek alakítják ki.

no-drugs-156771_640.png

 Tesztnek vetném alá – nem lebecsülve természetesen az újságírók közvélekedés-formáló erejét – azon csoportokat, melyek szintén nagy hatással vannak a közvélekedésre. Ilyenek a médiában – elsősorban a televízióban – megjelenő és ott bármilyen véleményt vagy magatartásformát megjelenítő, népszerűsítő szereplők: műsorvezetők, színészek, riportalanyok. Természetesen ebbe a körbe tartoznak a fiatalok által példaképnek, ikonnak, mintaadónak tekinthető közszereplők, azaz zenészek, sportolók, valóságshow-hősök is.

Kocsis Mátéval ellentétben a döntéshozók körét sem szűkíteném diszkriminatív módon a politikusokra.  Mi a helyzet azokkal a cégvezetőkkel, felelős beosztású dolgozókkal, akik – amellett, hogy munkájukkal a nemzeti jövedelem megtermeléséért felelősek – közvetlenül is emberek tucatjainak munkahelyét, megélhetését veszélyeztethetik drog hatása alatt hozott helytelen döntéseikkel? Kevés olyan társadalmi réteg van, mellyel szemben indokoltabb lehet a rendszeres drogteszt.

Sajnálatos módon Kocsis Máté mintha megfeledkezett volna a drogfogyasztás legkézenfekvőbb, ártatlanok számára közvetlenül a legnagyobb veszélyt, sőt életveszélyt hordozó aspektusáról: arról az esetről, amikor valaki veszélyes üzemet működtet drog hatása alatt. A „veszélyes üzem” olyan tevékenység folytatása, amely gépek működtetése, energia, vegyi anyagok vagy sajátos technológiák stb. alkalmazása miatt az esetleges károkozás szempontjából fokozott veszéllyel jár. Ezért az évenkénti drogszűrés elengedhetetlen a gyári és erőművi munkásoknál, nehézgépkezelőknél, és általában az összes gépjárművezetőnél (a céges, valamint bérelt és lízingelt gépjárművek magas száma miatt nem a gépkocsi tulajdonlása, hanem a jogosítvány megléte lenne a szűrési kritérium).

Azonban könnyű belátni, hogy a teljes magyar lakosság (gyermekek, szülők, tanárok, közép- és felsővezetők, munkások, művészek, médiaszereplők, jogosítvánnyal rendelkezők, stb.) évenkénti ellenőrzése – habár társadalmilag indokolt és hasznos lenne – sajnos erőforrások hiányában nem megvalósítható. Ráadásul az egyes drogok kimutathatósági ideje is eltérő, van olyan, melyet a használatot követő egy-két nap elteltével már vizeletből sem lehet kimutatni.

Ezért a nehézkes és költséges, általános, évenkénti tesztelés helyett célravezetőbb az eseti, egyedi, szúrópróbaszerű tesztelés. A tesztelendő alanyok kiválasztását a kormányhivatalok végezhetnék.

A kiválasztási szempontok között – természetesen a véletlen sorsoláson kívül – szerepet játszhatnak a veszélyeztetettség foka, valamint az állampolgári bejelentések is. Egyértelmű, hogy a szűrővizsgálatokra való kiválasztás folyamatában kiemelt súlyozással kell figyelembe venni a drogokkal szemben liberális álláspont képviseletét, illetve a drogliberalizáció mellett elkötelezett magatartást. Ezért a szúrópróbaszerű vizsgálatokat elsősorban baloldali, liberális politikusokra, újságírói körökre és szellemi holdudvarukra érdemes fókuszálni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyébként bárki mást (akinek van gyermeke, jogosítványa, gyárban dolgozik, vagy bármilyen vállalkozásnak közép-, felsővezetője, esetleg tulajdonosa, stb., netán állampolgári bejelentés érkezik ellene) ne lehetne bármikor drogtesztnek alávetni.  

Ahogy a fentiekben leírtuk, mindez nemzetgazdaságunk és a magyar lakosság elemi érdeke. Aki ezt nem látja be, a fenti megoldást ellenzi, az egyértelműen a drogosok pártján áll és nemzetünk ellensége. Erősen vélelmezhető, hogy ezen magatartást külső államok ügynökeként, vagy azok hatása alatt gyakorolja.  

Javasoljuk ezért az ellenvéleménnyel élőktől – az egyszerűség kedvéért – a magyar állampolgárság megvonását, és az azonnali száműzetést, vagy – a pallosjog visszaállításáig – szimpla várfogságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr946970289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása