Az biztos, hogy nem a pénz miatt, hiszen 4 milliárd forint egy magánembernek nem kevés, de a költségvetésben nagyjából kerekítési hiba (Matolcsy pl. 5 milliárddal a piaci ár felett vett a minap egy irodaházat az MNB pénzéből, csak azért, hogy legyen, szükségük nincs rá). Másrészről ezzel a kötekedéssel a kormány 36 milliárdnyi további norvég pénzt bukott, amiről ők dönthettek volna. Tehát lemondtak saját 36 jardról, azért, hogy a civilek ne kaphassanak négyet. Hm?
Miért félnek ettől a 13, a magyar társadalom 99%-a számára ismeretlen, nem mérhető hatású kis alapítványtól? Miért küldik rájuk a KEHI-t, a Nemzeti Nyomozó Irodát és a Készenléti Rendőrséget? Miért vállalnak fel nemzetközi konfliktust, amikor egyébként a kutya se törődne ezzel a maroknyi megszállott bölcsésszel?

Unknown.jpeg

A válasz - mint mindig - a hatalom. Lassan világossá vált, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok a következő pár évtizedben nem lesznek abban a helyzetben, hogy leváltsák az Orbán (Lázár?) rezsimet. Erkölcsileg és anyagilag széthullottak, szakembereik (mármint politikai értelemben) soha nem is voltak, vagy ha voltak már lemorzsolódtak, amelyik esetleg még maradt, azokat sikeresen "megkaraktergyilkolták". Job done, lehetne hátradőlni.
De a NER nem lenne NER, ha nem az éberség (polgári nevén paranoia) lenne az alapvető mozgatórugója. Hiszen bármikor felállhat egy új párt! Nemzetközi példákat ismerünk, amikor a választások előtt 1 évvel alakult, semmiből jött, ismeretlen pártok megnyerték a választást, vagy legalábbis nagyon megizzasztották a kormányon lévőket.
Mi kellene ehhez Magyarországon? Montecuccolit egyszerűsítve: kb. 40 milliárd forint. Ha melléáll az RTL Klub, akkor 20 is elég.
Ennyi kell, hogy valaki létrehozzon és egy évig fenntartson egy országos szervezet (legalább 15.000 fő), megfelelő infrastruktúrával együtt, elegendő mennyiségű médiafelületet vásároljon az országos ismertséghez, megfizessen szakembereket (stratégákat, programírókat), akiknek ki kell lépniük a polgári munkájukból, illetve fenntartson egy saját (offline és online) biztonsági szolgálatot, mely segít meggátolni illetve kiszűrni a "diverzánsok" és kalandorok behatolását (offline és online) a szervezetbe, az információk kiszivárgását, a korrupciós fertőzést, valamint információkat szolgáltat a kampányhoz (ellenoldali botrányok, korrupció felderítése.
Ma Magyarországon nincs olyan magánszemély vagy szervezet, akinek/amelynek képessége és szándéka egyaránt lenne ekkora összeget ilyen célra befektetni.Aki képes lenne rá, az vagy meg van félemlítve (esetleg zsarolva) vagy már maga is közvetlenül érdekelt a NER fenntartásában. Veszély egyedül külföldről fenyeget.
Persze nyilván nem Norvégiából. Nem akarok itt norvégozni, bárki utána tud nézni (már ha érdekli), de ez egy ritka normális ország. Hatalmas olajvagyonukból semmi olyan jópofa dolgot nem építettek mint az Emirátusok, nem szórakozzák el olyan nagyvonalúan, mint az afrikai diktátorok, és nem építenek belőle kommunizmust, mint Venezuela. Állami nyugdíjalapba fektetik. Nem azok a felelőtlen világfelforgatók, na.
A Norvégoknak csak azért mentek neki, hogy a jövőben, bármilyen külföldről beáramló, politika közeli helyekre menő pénzek esetén már legyen precedens. Ez egy megelőző csapás, a közvélemény tájékoztatása, felkészítése a jövőbeli "hasonló" esetekre. Hogy lehessen mondani bármilyen civil kezdeményezés külföldi finanszírozása esetén, hogy "már megint".
A 13 civil társaságból egyébként volt 1-2 tényleg veszélyes. Veszélyes abban az értelemben, hogy kiképzőhelyként működhettek pl. korrupció-kutatás témakörben. 10-15 kiképzett korrupciókutató borzalmas károkat tud okozni egy kormánypártnak választás esetén, amennyiben van mögöttük megfelelő tőkeerő és média. Jelenleg az Átlátszó ( www.atlatszo.hu ) nem ér egy kalap szamócát sem, pár ezer ember nézi csak. De tudna ez kellemetlen is lenni.
Ráadásul egy új párt kialakulásához kellenek emberek akik tudnak hálózatot építeni, illetve egy mag, mely köré - mint a csapadékképződésnél - ki tudnak csapódni, kristályosodni a szabadon lézengő, magukkal-magukban semmire nem képes egyének. Ebből a szempontból is veszélyesek ezek a civil mozgalom-csírák.
Legvégül - és leginkább ez az ijesztő - a készenléti rendőrséges házkutatás legfőbb célja a személyes adatbázisok megszerzése volt: kik azok, akik eléggé elszántak már ahhoz, hogy hajlandóak legyenek ténylegesen tenni is valamit a kormány ellenében. Ne legyenek kétségek: a listák készen állnak, a megfigyelés és megfélemlítés elindult. Egyelőre csak a '80-as évek szintjén. Készülnek a '70-es évek, és csak remélni lehet, hogy az '50-es évek szintjéig már nem fognak elérni.
Kérdés van?

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr326817491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása