Az index információi szerint Viktor nem támogatta, ezért nem ment át a kulturális és sajtóbizottság javaslata, mely szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2011-es támogatásának összege emelkedjen 1-ről 4.5 milliárd forintra.

Nagyon szép ez a takarékosság, különösen annak tudatában, hogy épp most csempésztek ki egy újabb szép adag pénzt a zsebünkből.

Kicsit ugyan levon a dolog értékéből, hogy a javaslat ötletgazdája a L. Simon László fideszes képviselő, de ne akadjunk most fenn ezen. Engem személy szerint sokkal jobban zavar, hogy az "ellenzéki" pártok átengedték volna a javaslatot, mint ahogy szó nélkül megszavazták - nem mintha bármit is számított volna a véleményük, és ezért a dolog még alávalóbb - a pártfinanszírozást közel a régi helyzetbe visszaállító költségvetési módosítást.

De maradjunk egyelőre a mozinál, mert ez a "vetítés", ami itt folyik, azért megér pár gondolatot:

Magyar mozi... Hmmm... Az utóbbi időben olyan komoly alkotások fémjelzik, mint a Kis Vuk, vagy a Macskafogó 2, esetleg a kínosabbál kínosabb Kabos remake-ek. Az állam pedig, a mi jó kis államunk, olyan összegekkel támogatja ezt az ágazatot, mintha az valójában létezne. Így aztán ki is alakult itt egy jó kis közpénz osztási lehetőség - mint szinte mindenhol, de néhol azért érdemi munkát legalább nyomokban végeznek -, aminek kipatanására nem is kellett sokat várni. Biztos még 100 milliárd sem lett szétosztva mielőtt ez megtörtént.

Ebben egyébként az a szép, hogy például, ha nekem nincs pénzem, akkor nem megyek moziba, leveszek egy könyvet a polcról, esetleg kimegyek sétálni a kutyával a parkban, de biztos nem költök négy számjegyű összeget egy film megnézésére - magyarra mondjuk pláne nem, de arra akkor sem költenék, ha lenne pénzem. Nem kéne akkor ezt az elvet követni a filmek támogatásával is?  Mert ha igen, és ennek előszelét látom abban, hogy a kormány nem fogadta el a saját indítványát, akkor hajhó! Végre egy rendes gondolat. Az lenne az ideális, ha amíg nincs pénzünk, nem költenénk belőle milliárdokat ilyen célokra. Mert ugyan kultúrára szükség van, de azok az alkotások, amiket a tűz közelében melegedő "alkotók" kiizzadnak a támogatásért cserébe, nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A megmaradt három és fél milliárdból pedig ahelyett, hogy Gát György csinálna egy Nagyon kis Vukkot, csinálhanának valami hasznosat is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr822500134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása