Wywern 2011.12.03. 08:39

Utazási adó...

Mindig is a személyes kedvenceim közé tartoztak a különféle illetékek. Főleg az zavart bennük, hogy léteznek. Hiszen egyszerűen szólva arra jók, hogy amennyiben valmilyen államigazgatási folyamatot szeretnénk beindítani, megállítani, módosítani, akkor fizessük meg az ehhez kapcsolódó költségeket. Ez pedig teljesen jogos lenne, ha az állam működését - és az ahhoz tartozó egyébként messze feleslegesen magas minden kiadásokat - nem belőlem sajtolnák ki egyre elviselhetetlenebbül.

 

Ezért aztán mindig felhúzom magam, mikor például azt hallom, hogy valamilyen eljárás reklamációjához csatolni kell minimum 5000 forintnyi illetéket. Ebben az a gyönyörű, hogy ha reklamál az ember, akkor nyilván nem tartja jogosnak az eljárást/birságot/akármit, de hogy szóba álljanak egyáltalán vele, már le is húzzák egy kis pénzre, ami még csak nem is képezi részét a kirótt bírságnak, hanem egyszerű lehúzás, hiszen államilag fizetett munkaerőt dolgoztatunk meg az eljárás során, akinek a fizetését már egyszer levonták a miénkből...

Na mindegy!

A lényeg, amiért megint billentyűzetet ragadtam, az az eddig általam tapasztal egyik legpofátlanabb illeték. Mégpedig a magyar útlevél ára.

Nem tudom, megvan-e, hogy ez mennyi, ha nincs,akkor itt van egy szép kis összefoglaló.

Kiemelném most a rám vonatkozó részt, ami a 18-70 év közötti népességei egyarán érinti. Ha ugyanis egy ebbe a korintervallumba tartozómagyar állampolgár szeretne útlevelet kapni, és ennek egyébként jogi akadálya nincs, akkor elmehet a lakhelyéhez tartozó okmányirodába, és igényelhet is egyet, amit 5 éves érvényességi idővel kaphat meg 7.500 jómagyar forintért. Azt most ne firtassuk, hogy egy útlevél, és a hozzá tartozó adminisztrációs költség van-e ennyi, mert most már a hihetetlenül modern chipes okmányt kapjuk, így biztos jogos, hogy egy butább mobiltelefon, vagy egy lexikon árát fizessük ki egy 32 oldalas füzetkéért... Most jön azonban a szépséges lehúzás:

Abban az esetben, ha nem öt, hanem tíz évre szeretnénk kiváltani az útlevelet - hiszen, ha lehet, akkor miért ne ússzuk meg már most az öt év múlva esedékes sorban állást, illetéket stb.-, az illeték csaknem a duplájára emelkedik. 14.000 Ft az az összeg, amit ilyenkor ki kell fizetnünk! A különbség pedig annyi, hogy az útlevél érvényességi idejét jelző sorba egy másik évet kell nyomtatni, ami jobb esetben egy, de nálam pont két számjegy megváltotatását is jelenti az öt éves érvényességi időhöz képest. Nincs más különbség. Ujjlenyomat, fénykép, aláírás, és jön az útlevél.

Lehet, hogy vannak ennél komolyabb lehúzások ebben az országban, de szerintem pofátlanságban már csak holtverseny alakulhat ki ezzel. Nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr143433242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása