92-ben, amikor megkezdtem tanulmányaim a jelenleg Corvinusnak nevezett gazdaságtudományi egyetemen, azt épp' akkor nevezték át Marx Károlyról Budapesti Közgazdaságtudományira. Ebből az apropóból felmerült az aulában található több méter magas Marx szobor eltávolításának lehetősége. A városi legenda szerint az új rektor (a baloldalisággal nehezen vádolható Andorka Rudolf) már éppen rábólintott volna a dologra, amikor egy belga és egy holland egyetem szinte egyszerre bejelentkezett a híres közgazdász feleslegessé vált szobrára. Állítólag ekkor a rektor magába mélyedt és úgy döntött (az egyetem többi vezetőjével közösen), hogy talán nem kellene átesni a ló túloldalára, pápábbnak lenni a pápánál, ha egy "nyugati" egyetemnek megfelelő ez az ember, akkor talán mi se tagadjuk meg teljesen a múltunkat.

 

marxszobor.jpg

Ha másnak nem, legalább mementónak érdemes megtartani. 
A diákok sem háborogtak a döntés miatt, forradalmiságunk kimerült abban, hogy decemberben mikulássapkát és vattaszakállt adtunk a szoborra, kifejezve, hogy megtűrjük, de nem tiszteljük. 
Marx egyébként a világ egyik legnagyobb hatású közgazdásza és elméleteit a mai napig tanítják a világ összes közgazdasági egyetemén (mint Smith, Ricardo vagy Keynes elméleteit is). Nem azért, mert helyes vagy a mai napig érvényes, hanem mert mérföldkő és fordulópont volt a gazdaságtudomány történetében.


Errre jön egy ilyen tudatlan senkihelyettes, és frissen szerezett (vagy szerezni vélt) hatalmánál fogva 25 év demokráciája után hatalmi szóval változtatna azon az állapoton, ami nála sokkal okosabb emberek hosszú gondolkodásának, vitájának és kompromisszumának eredményeként jött létre.
Mint kereszténydemokratának, stílszerűen csak ezt tudom mondani: Atyám! Bocsásd meg nékik, mert nem tudják mit cselekszenek...
 http://atlatszooktatas.blog.hu/2014/01/19/dontsd_a_marxot_ne_sirankozz

A bejegyzés trackback címe:

https://narancsoskacsa.blog.hu/api/trackback/id/tr116816605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása